Klamboes en stoelen voor Jawa
Door: Martine
Blijf op de hoogte en volg Jurriën en Martine
16 Oktober 2017 | Kenia, Meru
Nadat ik zelf had rond gekeken en op een rijtje had gezet wat noodzakelijk is, hebben we er voor gekozen om eerst stoelen en klamboes te kopen. Op Jawa waren nog maar 4 grote goede stoelen, aangezien er 5 personeelsleden zijn en een aantal vrijwilligers was dit te weinig. Ook waren er veel kapotte kinderstoelen met bijvoorbeeld 3 poten of een halve rugleuning, die op een bijzondere/gevaarlijke manier gerepareerd waren. Met het regenseizoen in het vooruit zicht is het beter dat de kinderen niet op de vieze grond hoeven te zitten.
De klamboe behoort hier tot een van de eerste levensbehoefte vanwege de veiligheid die geboden moet worden. Tijdens het regenseizoen zijn er namelijk veel insecten en beestjes in het gebied.
Het is niet handig om het geld gewoon te geven en te vragen of ze er zelf benodigdheden voor willen halen. Kenianen hebben over het algemeen weinig geld, omdat de maandelijkse inkomens vrij laag liggen (denk aan 80,- in de maand). Als ze dan ineens veel geld op zak hebben, willen ze dit ook gelijk uitgeven aan dingen die ze anders niet snel zouden kopen. Vandaar dat wij er voor hebben gekozen om een deel van het geld wat we opgehaald hebben, in goederen te geven in plaats van financiële steun. Door het geld op deze manier te besteden, weten we zeker dat wat we geven bij de kinderen terecht komt.
Vorige week ben ik er op uit geweest om klamboes te zoeken voor kinderen. Nadat ik de juiste afmeting had gevonden, en de eerste goed beviel, hebben we alle 13 bedden bij Jawa voorzien van een klamboe. Zoals sommigen van jullie weten is Kenia een land waar ze last hebben van de wel bekende malaria mug. Een van de kinderen was de week daarvoor gestoken, na een doktersbezoek werden er veel medicijnen voorgeschreven. We helpen niet alleen mee aan de veiligheid voor de kinderen, maar door de muggennetten kunnen we Jawa ook kosten besparen vanwege de voor hier hoge medicijn kosten. De netten werden in alle dankbaarheid in ontvangst genomen. Dezelfde dag hingen ze allemaal! Het regenseizoen is namelijk deze week begonnen wat zorgt voor veel muggen en andere insecten.
Twee weken geleden ben ik samen met Lawrence, de directeur van Jawa, naar de winkel gereden voor stoelen. Na wat onderhandelen konden we korting krijgen omdat we veel stoelen nodig hadden. We hebben stevige plastic stoelen gekocht voor de volwassenen en voor de kinderen. Waarom plastic stoelen? Deze kunnen zowel buiten als binnen gebruikt worden, makkelijk schoon te maken, ligt om te verplaatsen en goed stapelbaar zodat het niet veel ruimte in neemt. De kinderstoelen zijn tevens leerzaam, de rugleuning is voorzien van cijfers en letters. Een bijkomend voordeel ;)
Deze week wil ik gaan kijken voor borden, mokken en benodigdheden voor het eten. Veel borden zijn kapot of versleten, en doordat de kinderen spelen met de mokken zijn de meeste kapot gebeten. Het is daarnaast goed dat we ons verdiepen in de kwaliteit van bepaalde producten. We betalen liever meer voor producten met een lange levensduur, in plaats van goedkope producten te geven die minder lang meegaan. Het is soms ook even zoeken naar de juiste winkel, en erg handig om na vraag te doen over de prijs. Omdat we een andere huidskleur hebben, verwachten ze meestal dat we veel geld hebben. Bij sommige winkels is het zo dat wij veel meer moeten betalen voor ons producten dan dat de plaatselijke bevolking zou moeten betalen. Ze maken hier graag gebruik van je onwetendheid over de prijs, vandaar dat het handig is om navraag te doen voordat je van alles gaat inkopen.
05 November 2017 - 17:32
Albert En Alie:
Hallo Jurrien en Martine
Hoe is het met jullie, zie dat er al een poosje geen verslagje is geschreven, waarschijnlijk druk met andere dingen.
Hier is alles goed.
Albert heeft afgelopen week op de camping de waldsang gewerkt, dit bevalt hem goed.
Het is eerst voor een maand en als het van beide kanten goed bevalt krijgt hij in maart een jaar contract.
Succes daar groetjes van ons.
Albert en Alie -
06 November 2017 - 22:33
Martje:
Dag Jurrien en Martine,
Fijn om jullie berichten te lezen en de filmpjes te bezien. De ervaringen die jullie opdoen zijn goud waard. Ik blijf jullie volgen,Martje